Robotizace mění pracovní trh, Česko patří ke světovým lídrům. Které pozice mají namále?

Do robotizace investují české firmy miliardy ročně. V rámci střední a východní Evropy je Česko v nasazování robotů na špici. Podle odhadů by robotizace mohla ohrozit až 400 tisíc pracovních míst.

Podle Mezinárodní federace robotiky bylo v roce 2021 v České republice v průmyslovém sektoru nainstalováno přibližně 168 průmyslových robotů na 10 tisíc zaměstnanců, světový průměr je přibližně 126 robotů. Česko se z hlediska robotické hustoty řadí mezi první třicítku zemí světa. „Robotizace je v České republice na vzestupu, zejména v průmyslu, logistice a zdravotnictví. Právě průmysl a výroba jsou nejsilnější oblastí pro robotizaci, k lídrům patří automobilový průmysl. Robotizace má potenciál přinést mnoho pozitivních změn, například vyšší produktivitu, efektivitu, lepší pracovní podmínky a nové příležitosti. Na druhé straně však existují významné výzvy spojené se ztrátou pracovních míst, sociální nerovností, vysokými náklady a závislostí na technologiích, které budou vyžadovat rekvalifikaci pracovníků a nové dovednosti,“ upozornila Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka personální agentury Advantage Consulting.

Podle personalistů je proměna pracovního trhu nevyhnutelná. S nahrazováním zaměstnanců stroji by ale měly být firmy opatrné. „Zejména v administrativě jsou roboty aktuálně nahrazovány převážně juniorní pozice. Kvůli tomu, ale může nastat v budoucnu problém u pozic, které vyžadují určitou praxi. Například, pokud si účetní neosvojí základy, nemůže v podstatě v kariéře postupovat nikam dál. Jednoduše bez juniorních pozic nemohou vzniknout ani ty seniorní. To je třeba, aby si firmy uvědomovaly a nenahrazovaly nižší pozice bezhlavě a neuvážlivě,“ varovala Olga Hyklová.

Studie McKinsey odhaduje, že do roku 2030 může být automatizováno až 30 procent všech pracovních úkolů. Zavádění robotizace tak může vést k zániku některých oborů nebo jejich výrazné transformaci. „Podle odhadů by v následujících letech mohlo být v Česku kvůli automatizaci ohroženo přibližně 400 tisíc pracovních míst. V oblastech, kde dochází k rychlému zavádění robotických a automatizačních technologií, může dojít k dočasnému nárůstu nezaměstnanosti. Příkladem může být automobilový průmysl, kde se zavádí stále více robotů do výrobních linek, což snižuje potřebu lidských pracovníků. Jedním z hlavních důvodů, proč může robotizace vést k nezaměstnanosti, je nedostatečná připravenost pracovní síly na změny, které automatizace přináší. V mnoha případech lidé, kteří ztratí práci kvůli robotizaci, nemusí mít okamžitě dovednosti potřebné k tomu, aby se přesunuli na nové pozice. V dlouhodobém horizontu ale může robotizace přinést pozitivní efekt na zaměstnanost. Je podstatné, aby byli zaměstnanci na změny připraveni a vzdělávali se v nových dovednostech, které budou v automatizovaném světě klíčové,“ uvedla Marcela Vyskoková, marketingová manažerka personální agentury Advantage Consulting.

V následujících letech poroste potřeba kvalifikovaných techniků, specialistů na data a odborníků na umělou inteligenci. „Historicky bylo každé technologické vylepšení spojeno nejen se zánikem starých pracovních míst, ale také se vznikem nových profesí. Podle Světového ekonomického fóra může do roku 2025 robotizace a automatizace ohrozit 85 milionů pracovních míst, vytvořit by naopak mohla až 97 milionů nových. Robotizace vytváří celou řadu nových pracovních příležitostí, zejména v oblastech, které se soustředí na vývoj, implementaci a údržbu automatizačních systémů. Tyto nové pozice vyžadují pokročilejší technické znalosti, kreativní myšlení a schopnost pracovat s moderními technologiemi,“ uzavřela Gabriela Hansliková, obchodní ředitelka personální agentury Advantage Consulting.

ROBOTI MÍSTO LIDÍ

Výroba a průmyslová odvětví

Tradiční montážní linky, kde lidé vykonávají rutinní a opakující se úkoly, jsou nahrazovány automatizovanými systémy. Práce jako montáž, svařování, malování a balení jsou nyní častěji vykonávány roboty, což může vést ke snižování počtu pracovních míst ve výrobě.

Logistika a doprava

Autonomní vozidla a drony mohou nahradit řidiče kamionů, doručovatele a pracovníky logistiky. Automatizované skladovací systémy nahrazují skladníky, kteří dříve zajišťovali manipulaci s produkty.

Maloobchod

Samoobslužné pokladny a digitální systémy už dnes výrazně snižují počet pokladníků v maloobchodě. Velké supermarkety a obchody investují do technologií, které umožňují zákazníkům nakupovat bez přímé interakce s personálem, což snižuje potřebu zaměstnávat lidi na zákaznických pozicích.

Finanční sektor

Pozice jako účetní, pokladní a administrativní pracovníci jsou ohroženy zaváděním softwarové automatizace a umělé inteligence. Roboti a algoritmy mohou zvládnout rutinní finanční operace, jako je správa účtů, základní finanční poradenství nebo zpracování žádostí o půjčky a podobně.

Zemědělství

Technologie jako robotické systémy pro sklizeň, drony pro monitorování plodin a autonomní traktory výrazně snižují potřebu lidské práce v tomto odvětví. Rutinní práce, jako je pěstování a sklizeň, mohou být plně automatizovány.

Call centra a zákaznický servis

Chatboti a hlasoví asistenti pohánění umělou inteligencí, jsou stále více nasazovány v zákaznickém servisu. Mnoho call center se již spoléhá na automatizaci pro zpracování základních dotazů.

Administrativní a kancelářské práce

Rutinní administrativní úkoly, jako je zpracování dat, plánování schůzek nebo vyřizování korespondence, mohou být stále častěji automatizovány. Softwary na bázi umělé inteligence zvládají úkoly, které dříve vyžadovaly celé týmy administrativních pracovníků.

Stavebnictví

I když stavebnictví zatím není plně automatizované, existuje potenciál pro růst robotizace, zejména u úkolů jako pokládání cihel, stavba prefabrikovaných struktur nebo 3D tisk stavebních dílů.

Gastronomie a pohostinství

S rostoucím počtem robotických číšníků, kuchařů a samoobslužných objednacích systémů se snižuje potřeba zaměstnanců v pohostinství. Například robotické systémy pro přípravu jídla a automatické objednávání mohou v některých typech restaurací a rychlého občerstvení snížit potřebu pracovníků.